fredag 19 september 2008

"Förvara" - Mera utrymme i GarderobenDenna gång vill jag visa lite hur man kan skapa mer utrymme i garderoben utan att sätta in nya hyllor. Även denna gång var det städskåpet som behövde organiseras upp med alla trasor, kassar och annat som man kan behöva. Inspirationen kommer från Ikea, men deras variant var alldeles för bred för min dörr. Och så ville jag ha andra och fler fickor. Tyget kommer dock från Ikea och den uppmärksamme läsaren känner igen det från min fina tygkasse. Förvaringen hängs på insidan dörren, men har man hyllor i garderoben funkar det inte. Då får den hänga på utsidan!


Material:

Lagom stort, slitstarkt bomullstyg

Karborreband, där ena delen är klistrig och kan sättas fast på hårda underlag (finns på Clas Ohlson)


Så här gjorde jag:

Mät dörren som du vill att tyget ska täcka. Klipp sedan ut en bit som är något kortare och något smalare. Exakt hur mycket kortare och smalare är en smaksak och beror även på placering av stängningsmekanism, handtag och liknande.


När tyget är tillklippt, lägg ut det (bakstycket) och placera sedan de olika sakerna som ska förvaras. Fundera över vilken typ av fickor och hur stora de ska vara. Gör en skiss ock skriv upp vilka mått som gäller. Den stora mittfickan är en bälgficka, för att kunna rymma tvättsvampar och andra skrymmande saker.


Sick-sacka runt hela bakstycket och fålla kanterna, förutom nederkanten. Denna nederkant kan förtjänstfullt döljas när bottenfickan sys fast. Men först ska kardborreband sys fast nån cm ovanför nederkanten. Tänk då på att sy fast den del som saknar klister på baksidan...


Sy därefter på bottenfickan och det övriga fickorna. Testa hela tiden efterhand så att fickorna blir tillräckligt stora. I fållen längs övre kanten sys 2-3 knapphål (ju bredare dörrförvaring, ju fler knapphål).


När allt är fastsytt är det dags att spika fast några småkrokar i garderobsdörren, trä in dem i knapphålen och hänga upp förvaringen. Se till så att den hänger slätt och rakt och markera sedan ut var andra delen av kardborrebandet skall fästas (den klistriga delen alltså). Sätt dit, tryck fast dörrförvaringen, fyll med saker, ta ett steg tillbaka och beundra ditt verk!


Om tyget vill krulla sig i kanterna kan man sy en kanal längst ner och/eller mitt på och trä i en blompinne avsågad till lämplig längd.

Inga kommentarer: