lördag 30 augusti 2008

”Bära” – En enkel tygkasse


En stadig tygkasse är alltid bra att ha. När man handlar, att stoppa sickningen i på tåget, för träningskläderna –you name it. Här är en enkel beskrivning som ger stort utrymme för egna idéer och modifieringar.

Material:
Något kraftigare bomullstyg eller canvas
Tråd

Gör så här:
Botten
Klipp ut ett tygstycke som är 90*45 cm. Vik på mitten så att kortsidorna möts. Sy med raksöm längs kanterna. Sick-sacka kanterna på långsidan.

Sick-sacka även runt kanten på påsens öppning. Fålla öppningen genom att vika ner ca 2,5 cm och sy med raksöm.

För att göra en botten på kassen så syr man helt enkelt av hörnen. Nåla fast de båda hörnen så att sidsömmarna hamnar rakt över varandra. Gör en markering ca 7 cm ner från spetsen på hörnen. Sy med raksöm längs med markeringen och fäst ordentligt i kanterna. Om man vill kan man klippa bort den lilla triangel som bildas och sedan sick-sacka samman sömsmånen.

Handtagen
Jag föredrar att ha vanliga, korta handtag på mina kassar eftersom de ofta följer med mig till affären, men det går så klart att anpassa efter tycke och smak.

Nedan följer vad jag tycker är det enklaste sättet att göra handtag, men om det är snött att få tyget att räcka till, kan man klippa till smalare remsor som man syr ihop räta mot räta och sedan vränger. Men jag brukar få slita väldigt för att lyckas med mina vrängningar och har därför övergått till att göra på nedanstående sätt istället.

Klipp till remsor som är ca 12 cm breda och 50 cm långa. Vik remsorna på mitten, aviga mot aviga och långsida mot långsida. Stryk så att du får ett tydligt veck i tyget. Vik upp remsorna igen och vik istället in långsidorna mot det strukna vecket. Vik still sist ihop handtagen längs mittenvecket igen så att du nu har handtag som är fyrdubbelt vikta (och som borde vara ca 3 cm breda). Stryk igen så att de lättare ”håller formen”. Sy med raksöm längs långsidorna. Tänk på att börja från samma håll för att undvika fula vecka. Kontrollera att handtagen är lika långa, justera längden om det behövs. Sick-sacka sedan kortändarna så att de inte går upp.

Montering
Märk ut ungefär var du vill ha handtagen på kassen. Justera så att änden på handtaget är kant i kant med underkanten på öppningens fåll. För att handtagen skall hålla för påfrestningarna så fästs de genom att man syr i ett kryss. Jag brukar även köra lite fram och tillbaka för att fästa handtagen ordentligt. Om man är bättre på att backa och att sy i exakt samma spår än vad jag är, kan man sy kryssen med en avvikande färg så att det blir en kontraststickning av det hela. När handtagen är på plats är det bara att vränga kassen och börja använda den!


Variationer:

Långa handtag, handtag i kontrasterande färger, fickor på insidan eller utsidan, öppning som går att stänga med lock, slejf, dragkedja, knappar etc

Inga kommentarer: