fredag 22 augusti 2008

"Samla" - En enkel upphängning

Här kommer ett enkelt tips på hur man kan göra en enkel stropp för att kunna hänga upp saker. Jag kom på det hela när jag höll på att organisera mitt städskåp (vilket verkar vara ett ganska stort projekt, men som har lett till en hel del nya innovationer…). Jag ville kunna gömma undan sopskyffeln och eftersom golvet var fullt återstod alltså att hänga upp den. Kroken som fanns i mitt städskåp lämpade dig dock inte alls för detta ändamål. Och då dök denna lilla anordning upp. Görs på mindre än 10 minuter och har flera användningsområden.

Här är skyffeln på plats.Principen är enkel – ett band med en ögla i varje ände. Den övre öglan träs genom den nedre, så att en löpande ögla skapas runt det man vill hänga upp, - sopskyffel, sladdar, hinkar, etc. Längden på bandet styrs av vad det är man skall hänga upp. Du får helt enkelt testa dig fram för att hitta rätt längd.


Så här funkar den:

Trä den vänstra (kallad den övre) öglan genom den högra. Dra åt!

Gör så här:
Mät upp en lagom lång bit band (kantband, snedslå, fållad tygremsa eller vad du har hemma) och lägg till dryga 15 -18 cm för att bandet skall räcka till de båda öglorna. Den översta öglan kommer vara den som hänger på själva kroken och kan justeras i storlek och längd efter kroken. Den nedre öglan behöver bara rymma själva bandet.

Vik bandet så att en ögla bildas. Se till att änden hamnar på avigsidan av bandet. Sick-sacka tvärsöver bandet på rätsidan så att änden fästs ordentligt. Gör en likadan ögla (eller mindre/större) i andra änden av bandet.

Sen är det bara att hänga vad det än är som behöver hängas upp!

Inga kommentarer: