lördag 20 september 2008

Att klä om ett containerfynd


Tyvärr har jag ingen riktig "före"bild på mina köksstolar. När jag hämtade dessa stolar från det gemensamma soprummet vid min förra lägenhet var de träfärgade och hade det beiga-blommiga tyget på både sits och rygg. Den förra ägaren hade även rökt en hel del vilket både färgat och "luktat" av sig på tyget. Trots detta kunde jag se potentialen i dessa stolar. Delvis förmodligen eftersom jag led en ganska påtaglig stolsbrist.


Material
Sandpapper, 2 st grovlekar (jag använde P80 (grovt) och P120 (ngt finare))
lackfärg
penslar
snyggt tyg ca 50*140 cm
Häftpistol
Tjock vadd
Tunt skumgummi (diskställsunderlägg)

Men hur gjorde jag då?
Ja, det är egentligen inte så svårt, det tar mest bara tid. Eftersom jag ville både måla och klä om stolarna, började jag med att skruva isär stolarna så mycket som det gick. Stolsdyna, ryggdyna och även stabiliseringsringen för benen togs bort. Lägg alla skurvar, beslag och liknande i en burk som du märker, så försvinner de inte (var nödvändigt för mig eftersom jag flyttade mitt i renoveringen).

Slipning
Eftersom stolarna var lackade, var jag tvungen att först slipa bort lacken så att färgen kunde fästa. Jag använde både ett grövre och ett finare sandpapper för att få bästa resultat. Tänk dock på att inte ta för grovt, då de kan ge repor i själva träet som är svåra att slipa ner i nästa steg. Men det är skönt att ta det värsta lagret med ett grövre papper eftersom det fina sandpappret gärna sätts igen fort. Stå utomhus och gör det här! Dammet letar sig in överallt och är ett helvete att få bort! Själv använde jag balkongen med stor framgång.

Målning
Stolarna är målade med Becker's svanenmärkta och vattenbaserade lackfärg. En 1/2-liter kostar ca 100 kr och räckte gott till stolarna och en liten hylla. Jag rekommenderar verkligen att använda vattenbaserad färg även om den är några kronor dyrare, ingen jobbig lukt och penseln görs lätt ren i vanligt vatten. Bra för både dig och miljön! Jag tror att jag målade stolarna 3 ggr.

Omklädning
Jag valde även att ta bort det gamla tyget och även den gamla stoppningen, på grund av röklukt. Är stolarna någorlunda fräscha spar man dock mycket tid på att bara lägga det nya tyget ovanpå det gamla.

Tyget är gamla gardinkappor som jag köpte för 40 kr på erikshjälpen. Stoppningen utgörs av ca 2 cm tjock vadd. På dynan ligger den i 4 lager. Provsitt för att hitta rätt antal lager! Över vadden ligger ett tunt skumgummilager (diskställsunderlägg) för att förhindra att vadden korvar sig och lägger sig i antingen fram- eller bakkant.
Börja med att klippa ut vadden. Klipp den något mindre än stolsdynan, iaf det översta laget. Klipp även till tyget, men lägg till ca 5 cm sömsmån. Sick-sacka kanterna.


Lägg vadden på träbottnen och diskställsunderlägget överst. Vänd upp och ner på stolsdynan och häfta fast skumgummit. Lägg dynan på tyget och börja med att vika in "hörnen" och häfta fast dessa. Sträck tyget hela tiden. Ryggplattan är försedd med ett lager vadd på framsidan och bara skumgummi på baksidan. Här blir det ju inte samma belastning som på sitsen.

1 kommentar:

Miah sa...

Hejsan!
Tänkte bara fråga vad är det för vadd du använt till omklädningen av stolsdynorna?
Vart har du köpt den?
Ska snart klä om mina stolar.

Tacksam för svar!!